16 October 2009

SAMBUTAN PERAYAAN DEEPAVALI DI MALAYSIA

Di Malaysia, hari Deepavali disambut pada bulan ketujuh kalendar suria Hindu dan dijadikan cuti umum persekutuan di seluruh Malaysia. 

Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. 

Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.


  
Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripada bijiran pelbagai warna akan diletakkan. 

Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi, Dewi Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

P/S: Dalam pada kita menyambut Perayaan Deepavali yang mulia ini, sama-samalah kita hayati iklan karyaan Allahyarhamah Yasmin Ahmad yang cukup bermakna ini. Sewaktu kita menuntut ilmu dan belajar di UPM, janganlah kita lupakan ibu bapa kita yang berada di kampung. Setidak-tidaknya, banggakanlah mereka! Sekali lagi, Selamat Menyambut Deepavali! ^^


0 comments:

There was an error in this gadget

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP