25 December 2009

Ya, Virginia, memang benar wujudnya Santa Claus! ^^

Pada tahun 1897, "The New York Sun" menerima sepucuk surat daripada seorang kanak-kanak:

Encik penerbit yang dikasihi, saya sekarang berumur 8 tahun.
Beberapa kawan saya berkata: "Santa Claus tidak wujud." 
Aku bertanya kepada ayahku, ayahku berkata: "Apa kata kamu cuba menanya akhbar “The New York Sun”? 
Kalau surat khabar menyatakan Santa Claus wujud, maka sememangnya Santa Claus wujud." 
Tolong beritahu saya, “Benarkah wujudnya Santa Claus?”


Virginia O'Hanlon
"115 West Ninety-Fifth Street."

Surat Virginia O'Hanlon telah terserah kepada penerbit senior Francis P Church untuk dijawab.

Virginia, kawan anda yang menyatakan bahawa Santa Claus tidak wujud telah salah.

Mereka hanya percaya apa yang dapat dilihat dengan mata kasar mereka, dan telah menganggap perkara yang tidak dapat dilihat atau hal-hal mereka tidak mengerti sebagai palsu.

Namun, apabila anda besar nanti, anda akan memahami bahawa apa yang dapat dilihat oleh mata manusia atau dapat difahami oleh otak manusia adalah sangat terbatas.

Dalam alam semesta yang tidak terbatas ini, manusia ibarat serangga atau semut yang kecil, kebijaksanaan kita adalah terbatas, adalah mustahil bagi kami untuk tahu tentang segala-galanya.

Ya, Virginia, memang benar wujudnya Santa Claus. Di dunia ini, wujudnya cinta, kasih sayang, dan juga kejujuran. Demikian juga Santa Claus.

Jika tidak ada Santa Claus, dunia ini akan menjadi sangat membosankan. Perkara ini samalah seperti tidak ada Virginia, maka tidak ada puisi, tidak ada cinta, tidak ada kegembiraan. Adakah dunia ini masih bermakna lagi?
 
Perkara yang paling nyata di dunia ini, kebanyakan tidak dapat terlihat dengan mata telanjang. Kami tidak dapat melihat peri-peri menari di atas rumput, adakah ini dapat membuktikan bahwa peri-peri tidak wujud?

Tidak ada seorang pun yang dapat membayangkan betapa indahnya hal-hal yang tidak dapat terlihat dengan mata kasarnya.

Apabila anda membuka baju patung boneka anda, anda dapat melihat apa yang menyebabkan patung boneka anda boleh bersuara. Tetapi beberapa perkara yang tidak dapat dilihat dalam dunia ini, sering kali ditutup dengan sebidang tirai. Sungguhpun anda mempunyai tenaga yang teramat besar, anda tidak mampu membukakan tirai tersebut bagi mendapatkan pandangan yang jelas.

Hanya kasih sayang mampu membukakan tirai ini dan membawa kita melihat dunia yang lebih baik.  

Adakah perkara ini benar? Anda bertanya. Virginia, tidak ada perkara lain yang lebih benar daripada perkara ini lagi.

Santa Claus akan hidup untuk selama-lamanya. Setelah 1000 tahun berlalu, tidak, 10 ribu tahun kemudian, beliau akan tetap hidup dalam hati kanak-kanak untuk terus membawa harapan dan kegembiraan kepada kanak-kanak.

Petikan ini telah diterbitkan pada “The New York Sun” sebelum hari Krismas setiap tahun sehinggalah “The New York Sun” berhenti terbit pada tahun 1949.

Namun, petikan ini tidaklah hilang begitu sahaja. Banyak surat khabar yang kembali menerbitkan petikan ini. Petikan ini juga diibaratkan sebagai petikan yang diterbitkan paling jauh dan paling penting dalam sejarah penerbitan.

Ya, saya percaya Santa Claus memang wujud. Samalah seperti saya percaya bahawa masih wujudnya cinta, kasih sayang, kegembiraan, kebahagiaan dan harapan di dunia ini.

Anggaplah ini sebagai hadiah Hari Krismas daripada MPPUPM 08/09. Selamat Hari Krismas! Merry Christmas!

Dipetik dan diolah daripada: http://www.newseum.org/yesvirginia/ [Online Database: 25 Disember 2009] ASPIRASI ANDA, INSPIRASI MPP
1HATI, 1INSPIRASI, 1MALAYSIA 

0 comments:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP